Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Λογοτεχνία - Η Άννα του Κλήδονα

Ανάλυση του κειμένου

Η κεντρική ηρωίδα,η Άννα,είναι μια εύπιστη και στερημένη κοπέλα, κόρη Μικρασιατών προσφύγων, η οποία εναποθέτει, όπως και οι περισσότερες κοπέλες της ηλικίας και του τόπου της, όλες τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στο μελλοντικό της σύζυγο. Η ευπιστία της, ότι το έθιμο του Κλήδονα θα της αποκαλύψει την ταυτότητα αυτού του συζύγου, την κάνει εύκολο θύμα των νεαρών της γειτονιάς της, οι οποίοι με διάθεση παιχνιδιού αλλά και σκληρότητα την εξαπατούν, δημιουργώντας της πλάνες ελπίδες ότι ο μελλοντικός σύζυγός της θα είναι κάποιος φούρναρης. Ο συγγραφέας περιγράφει με συμπάθεια τον κόσμο της νεότητάς του, νοσταλγώντας μια κατάσταση πραγμάτων και συμπεριφορών, εθίμων και αντιλήψεων, οι οποίες ως επί το πλείστον ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Παράλληλα όμως κρατά κριτική απόσταση από εκείνο τον κόσμο, καθώς τα σχόλιά του και η κατάληξη της ιστορίας φανερώνουν ότι επρόκειτο για έναν κόσμο με σκληρούς νόμους απέναντι στους αδύναμους.  

Θα προσεγγίσουμε το κείμενο μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις:
 • Ποια λαϊκά έθιμα και αντιλήψεις που αφορούν το μελλοντικό σύζυγο των κοριτσιών αναφέρονται στο διήγημα; Γνωρίζετε άλλα έθιμα που επιβιώνουν σήμερα;
 • Περιγράψτε το χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση της Άννας, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου.
 • Το περιστατικό με την Άννα παρουσιάζεται από έναν ώριμο σε ηλικία αφηγητή ως εμπειρία την οποία βίωσε στα παιδικά του χρόνια. Βρείτε στο κείμενο τα σημεία που δείχνουν αυτά τα δύο επίπεδα του χρόνου, δηλαδή το «τότε» και το «τώρα» του αφη­γητή. (αφηγηματικός χρόνος)
 • Το κείμενο περιέχει πολλούς ιδιωματικούς τύπους και εκφράσεις. Μπορείτε να εντοπίσετε κάποιους;
 • Τι υπαινίσσεται ο αφηγητής στην τελευταία φράση του διηγήματος; Συζητήστε στην τάξη σας την κατάληξη αυτής της παιδιάστικης «πλάκας» ή κάποιας άλλης που κάνα­τε οι ίδιοι σε κάποιο πρόσωπο.

Προαιρετικά:

 • Διαβάστε το διήγημα "Το ξεστούπωμα"Κοινό στοιχείο ανάμεσα στα διηγήματα του Αξιώτη και του Ροΐδη αποτελεί η φάρσα των νεαρών εις βάρος αδύναμων ανθρώπων.  (Το διήγημα είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και ίσως δυσκολευτείτε λίγο. Προσπαθήστε μόνο να δείτε πως εξελίσσεται η ιστορία.
 • Ψάξτε στο YouTube για βίντεο με τη λέξη-κλειδί "έθιμο του Κλήδονα". Τι συμπεράσματα βγάζεις για τη σημερινή αναβίωση γενικά των εθίμων σέ σύγκριση με ό,τι διάβασες στο διήγημα;

1 σχόλιο:

 1. Βρήκαμε αυτό:http://candia.wordpress.com/culture/cretan-traditions/klidonas/
  Επίσης:http://xenioskris.pblogs.gr/to-ethimo-toy-klhdona.html
  Στο youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CAofJiTDw4o
  http://www.youtube.com/watch?v=XmdGN6zL86I

  Μιχαλης και Χρηστος Δ. Β1

  ΑπάντησηΔιαγραφή