Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Ιλιάδα: Ραψωδία Α 54-306

Ραψωδία Α 54-306: Συνέλευση των Αχαιών
Η σύγκρουση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα

Σ’ αυτή τη μεγάλη ενότητα:
     Θα δούμε με ποιον τρόπο συνδέονται το επεισόδιο του Χρύση και ο θεόσταλτος λοιμός με τη φιλονικία Αγαμέμνονα - Αχιλλέα και με το κεντρικό θέμα του έπους, την μήνιν του Αχιλλέα.
     Θα γνωρίσουμε τους βασικούς πρωταγωνιστές του έπους και το ήθος τους, και θα καταλάβουμε πώς η συμπεριφορά τους προετοιμάζει την εξέλιξη της πλοκής και προοικονομεί όσα αναφέρθηκαν στο προοίμιο.
     Θα μάθουμε  στοιχεία που αφορούν τη ζωή και την οργάνωση του ελληνικού στρατοπέδου στην Τροία, όπως η συνέλευση, ιεραρχία, σχέσεις των αρχηγών με τον αρχιστράτηγο, ρόλος της θρησκευτικής εξουσίας, ληστρικές επιδρομές, διανομή λείας κτλ.).
     Θα παρακολουθήσουμε από ποιες φάσεις περνάει η μήνις (θυμός) του Αχιλλέα μέχρι να εδραιωθεί και θα διαπιστώσουμε ότι η ρήξη του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα είναι οριστική και αμετάκλητη.
     Θα συζητήσουμε σχετικά με τη θεολογία της Ιλιάδας (ανθρωπομορφισμός των θεών, επιφάνεια Αθηνάς, ενδιαφέρον των θεών για τους ανθρώπους, θεϊκές επεμβάσεις στα ανθρώπινα).
     Θα προβληματιστούμε σχετικά με την ευθύνη των ομηρικών ηρώων και  με τα όρια της ελευθερίας τους.
     Θα χαρούμε έναν αγώνα λόγων και θα εκτιμήσουμε την επική αφηγηματική τέχνη, επισημαίνοντας τεχνικές και εκφραστικούς τρόπους που χρησιμοποιεί ο ποιητής (επική άνεση, επιβράδυνση, προοικονομία κτλ.).
     Θα κατανοήσουμε το λειτουργικό ρόλο της ένθετης αφήγησης και της χρήσης του μυθικού παραδείγματος (Κενταυρομαχία).
     Θα συζητήσουμε σχετικά με την αξία της σύνεσης, της ομόνοιας και της διαλλακτικότητας για την επίτευξη κάποιου κοινού σκοπού (λόγος του Νέστορα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου